Naar de inhoud springen

Mijn allereerste vakantie met diabetes (deel II)

De titel van deze blog klinkt misschien als een voorleesboek voor kleuters. Echter, niets is minder waar. Met mijn 25 jaar heb ik al veel van de wereld mogen zien en talloze vliegreizen gemaakt. En toch… toch voelde het deze keer stiekem alsof ik voor het eerst in mijn leven op schoolreisje ging. Heel erg leuk en nieuw, maar vooral ook vreselijk spannend en onbekend. In het eerste deel van deze blog vertelde ik hoe ik mij voorbereidde op mijn vakantie. Inmiddels heb ik de Griekse zon al ver achter mij gelaten en is het tijd om jullie te vertellen hoe het mij vergaan is!

Om te beginnen: mijn vakantie was top! Ik heb een week lang ontzettend genoten van de vele stranden, activiteiten, hapjes en drankjes die Kos te bieden heeft. Ik heb me eigenlijk nooit tegen laten houden door diabetes; ik heb gedaan waar ik zin in had. Bij de douane ging alles soepel. De meeste onderdelen van mijn paklijst heb ik (gelukkig!) ongebruikt weer mee naar Nederland genomen. Betekent dat ook dat alles vlekkeloos verliep? Nee, dat niet. Er waren ook wat lastige momenten, of momenten waarbij diabetes even vervelend kwam doen. De grootste uitdagingen heb ik op een rijtje gezet:

1. Een uitgebreide wellnessbehandeling in de Hammam

Dit had ik überhaupt nog nooit gedaan sinds ik diabetes had. Wel wist ik meteen dat ik dit hoe dan ook gewoon wilde ervaren! Het kwam eigenlijk perfect uit: mijn pod verliep precies op de dag waarop deze behandeling gepland stond – winnen! Ik zorgde dat ik stabiel zat van tevoren en haalde mijn pod eraf voordat het begon. Mijn sensor liet ik lekker zitten. En de Griekse mannen die mij een full-body moddermasker en massage gaven? Die smeerden en masseerden er uiterst zorgvuldig omheen! 😉 Na afloop waren mijn waardes nog goed ook. Helemaal geslaagd, dus!

2. Feestmaaltijden gecombineerd met sportieve activiteiten

Ik beweeg het liefst met zo min mogelijk actieve insuline aan boord. Maar… wie ooit in Griekenland geweest is, weet dat dat een vrij onmogelijke opgave is aangezien het eten er ontzettend smakelijk is. Ik weet niet eens meer hoeveel broodjes tzatziki ik gegeten heb. Die zijn gewoon écht te lekker om te laten staan! Dat betekende wel dat het soms een behoorlijke uitdaging was om hypo’s en hypers te vermijden.

3. Drie (!) verplichte suikerbommen

In de ‘Barstreet’ in Kos-stad dwingen de proppers je om drie cocktails te bestellen per persoon. Ja, in één keer dus. Ik ben niet vies van een drankje, en ook in dit geval wilde ik diabetes niet in de weg laten zitten van een leuke avond. Kom maar door! Light frisdrank hadden ze dan weer niet. Ach ja, gewoon een extra shot erin en gaan met die banaan. Wonder boven wonder bleven mijn waardes best oké! ‘Gelukkig’ werkt alcohol dan weer de ander kant op…

4. Een verrassende duik

We zeilden de zonsondergang tegemoet op het schip ‘Santa Maria’. Van tevoren maakte ik me drukker over zeeziekte dan over diabetes, maar het omgekeerde bleek waar. Toen ik vanaf de boot een paar meter naar beneden sprong in zee, was dat schijnbaar te veel voor mijn sensor. Geen waardes meer?! Pardon? Ik had al talloze duiken genomen voor deze vakantie en nu kon hij het ineens niet meer aan? Gelukkig deed de sensor het na een halfuurtje ineens weer, en heeft hij het de rest van de vakantie gewoon uitgehouden.

5. Hitte & hypo’s

Ik heb (helaas) wel een geschiedenis met diepere hypo’s die ik niet aan voel komen. Deze keer was daar er een hele nieuwe versie. Ik kan namelijk niet zo goed tegen hitte en krijg snel last van een zonnesteek. Nou lijkt het gevoel van een zonnesteek best wel op een hypo-gevoel. Toen ik de hele dag bij het zwembad in de zon had gezeten en vervolgens een trap af liep, dacht ik dat de hitte me te veel werd. Echter bleek het toch een lage bloedglucose te zijn… Kwam die jaarvoorraad dextro die ik mee had toch nog van pas 😉

Al met al: het was een topvakantie! Ik heb volop genoten. Mijn doel om me niet tegen te laten houden door diabetes, is zeker behaald. Ook was het leerzaam: ik heb ervaren wat bepaalde factoren met mijn diabetes kunnen doen. Op naar de volgende vakantie! ☀️