Naar de inhoud springen

Trend gemist?!

“Ik zie steeds meer mensen met zo’n wit dingetje op hun arm. Ik zag je lopen en zag dat jij er ook een op je arm draagt. Ik vraag me dus al weken af wat het nou is en of ik iets heb gemist? Dus…. mag ik vragen wat het is?”

Het was een jongen van begin 20 die mij aansprak en mij met vragende ogen aankeek alsof hij inderdaad de nieuwste trend had gemist. Alsof het “witte dingetje” op mijn arm de nieuwe hype was van de zomer van 2021 en daarmee de nieuwe “skinny jeans” of “BlackBerry die je moét hebben”… En ja, zo kunnen we nog wel even doorgaan met voorbeelden van trends die we liever kwijt dan rijk zijn. 😉 

Een kleine twijfel schoot door m’n hoofd, ik had kunnen zeggen dat hij inderdaad de boot had gemist met deze supersonische GPS tracker op m’n arm. Maar nee. Ik vertelde de jongen dat ik het waardeerde dat hij naar mij toe was gekomen om te vragen wat ik op mijn arm draag, in plaats van de deadly stare in te zetten zonder wat te zeggen en ondertussen de ogen voelen branden op mijn armen waar ik zomers vaak mijn Omnipod en CGM heb zitten. Ook vertelde ik hem dat ik diabetes type 1 heb en dat het “witte pleister dingetje” geen hippe trend is die hij heeft misgelopen, maar dat het een CGM is, een kleine sensor die 24/7 mijn bloedsuiker meet zodat ik het dag en nacht in de gaten kan houden. Dat deze mij alarmen geeft wanneer mijn waardes te hoog of te laag zijn en ik hier op in kan spelen zonder dat ik de hele dag mezelf lek moet prikken met vingerprikken. 

De jongen luisterde gebiologeerd en bedankte me. “Wow, okay. Dankjewel dat je het wilde uitleggen, wordt gewaardeerd.” Waarop hij zijn weg vervolgde. 

Ik had hem ook kunnen vertellen dat ik graag zou willen dat het een trend was waar je net zo makkelijk op kon springen zoals we dat konden op de middelbare school. Maar nee, toegang hebben tot überhaupt het dragen van een CGM is een bittere noodzaak. Het is niet vanzelfsprekend om toegang te hebben tot deze technologische medische hulpmiddelen. Wat belachelijk is! Wat zouden we dit graag anders zien. Maar wie weet, wellicht dat we in de toekomst tegen elkaar kunnen zeggen “Oh heb jij de nieuwste versie van deze CGM? Wat hip!”, “Ik draag zelf deze, want die vind ik beter bij mij passen.”, “Oh vet zeg, helemaal hip zo’n CGM, past ook bij je!”.