Naar de inhoud springen

Boos!

Wij, van Stichting Eéndiabetes, zijn BOOS!

Waarom zijn wij boos?

– Omdat CGM nog steeds niet voor iedereen met insulineafhankelijke diabetes vergoed wordt uit het basispakket,

– Omdat iemand onder de 18 wél een CGM krijgt en deze na de 18e verjaardag mag houden, maar iemand van 18+ NIET (en dat is leeftijdsdiscriminatie!),

– Omdat wij een zo zorgeloos en gezond mogelijk leven willen met een aandoening waar we niks aan kunnen doen en die we niet konden voorkomen, maar ontzettend kromme vergoedingscriteria dat nu dwarszitten,

– Omdat dit probleem de Rondetafel Diabeteszorg, het Zorginstituut Nederland, de verscheidene Ministers van Medische Zorg en Hugo de Jonge nog steeds niet wakker heeft geschud! Zolang een CGM nog niet voor iedereen met insulineafhankelijke diabetes die er gebruik van wil maken, vergoed wordt, blijven wij boos. En daarom vinden wij het tijd voor ACTIE.

Ben jij ook boos, en wil je meehelpen om CGM-vergoeding onder de aandacht te brengen? Mail dan jouw verhaal naar boos@bnnvara.nl met als onderwerp ‘Boos Sensorloos’, zodat Tim Hofman ons met media-aandacht van Boos Bnn weer onboos kan maken! Met een persoonlijk verhaal kun je het allerbest laten zien wat een CGM voor jou kan betekenen. Deel daarom vooral jouw individuele ervaringen in je mail.

Wat inspiratie nodig? We hebben een voorbeeldmail voor je gemaakt:Ja, hallo! Mijn naam is …, ik heb type 1 diabetes en ik ben BOOS.Ondanks dat ik heel graag een CGM zou willen gebruiken, heb ik er geen recht op: ik ben dus Boos Sensorloos. Dat komt door de op dit moment geldende vergoedingscriteria in Nederland: ik ben namelijk boven de 18, niet van plan om zwanger te worden, en heb de afgelopen jaren eigenlijk ‘te goed’ voor mijn diabetes gezorgd om in aanmerking te komen voor een CGM. Toch zou een CGM mijn leven veel beter kunnen maken, en zou mijn fysieke en mentale gezondheid hier veel baat bij hebben. Een CGM is zeer betrouwbaar en kan gekoppeld worden aan een slimme insulinepomp. Zo’n gekoppeld systeem scheelt mij een heleboel moeite en energie: energie die ik dan weer overhoud voor andere dingen die ik (net als ieder ander jong mens, trouwens) leuk vind, zoals sporten en feestvieren. Bovendien helpt een CGM mij om toekomstige complicaties zoals blindheid, maar ook acute problemen zoals ziekenhuisopnames en ambulanceritjes te voorkomen.Ik hoop dat jullie mij weer ONBOOS kunnen maken door CGM-vergoeding onder de aandacht te brengen!Groetjes, …

N.B. Deze actie is opgezet in overleg met, en wordt gesteund door, Loes en Orietta. Zij zetten zich met Sensorvergoeding al 2,5 jaar in om dit probleem op te lossen