Naar de inhoud springen

Diabetic civil war

We don’t want a diabetic civil war, no there is no point in a diabetic civil war” dat hoorde ik laatst in een liedje dat ik ergens in de krochten van Spotify tegen kwam. Het gaat over de constante strijd tussen mensen met type 1 en mensen met type 2 diabetes. Een strijd die vooral één richting op gaat, want voor zover ik weet leeft de diepgewortelde hekel aan het andere type diabetes niet echt onder mensen met type 2 diabetes.

En ik snap het. Toen ik net diabetes had, deed ik er alles aan om mensen het verschil tussen type 1 en type 2 diabetes te leren. Interviews in de lokale krant, mensen verbeteren als ze iets zeiden en mailen naar tijdschriften die verkeerde informatie gaven: niets was te gek om mijn doel te bereiken. Het is namelijk bijzonder vervelend als je een ziekte hebt die ontzettend veel inzet vraagt zonder dat je daar iets aan kunt doen en mensen die inzet onderkennen door te doen alsof je door gezond leven van je struggles af zou kunnen komen. Dat doet pijn. 

En daar ligt juist de crux: lang niet alle mensen met type 2 diabetes kunnen daar iets aan doen. Terwijl zij ook last hebben. Misschien nog wel meer last dan wij, omdat ze nóg meer te maken hebben met het stigma rondom diabetes. Omdat het voor hen nóg lastiger is om hulpmiddelen vergoed te krijgen. Omdat er een hoop verkeerde diagnoses worden gesteld bij volwassenen die eigenlijk type 1 hebben, maar door onwetendheid van zorgverleners de diagnose type 2 krijgen.

Dus laten we stoppen met de ellelange discussies over wie het slechter heeft onder Facebookposts van diabetesorganisaties. Laten we stoppen met uit jaloezie anderen beschuldigen omdat zij heel misschien wel van hun ziekte af kunnen komen (de kans is trouwens heel klein, maar in sommige gevallen kan dat). Ziek zijn is geen wedstrijd in wie het het ergst heeft, ziek zijn is iets heel persoonlijks wat iets doet met je als mens. En dan maakt het niet uit of je een pilletje metformine slikt of een insulinepomp draagt. Dat verdient steun, geen verwijt. En zeker geen diabetic civil war.

Benieuwd naar het liedje? Je vindt het hier: Diabetic Civil War – YouTube