Naar de inhoud springen

Waarom diabetes klote is en het niet erg is om dat te vinden

Dit blog is voor iedereen die diabetes klote vindt, maar dat niet hardop durft te zeggen. Voor iedereen die het zwijgen is opgelegd door positiviteitsgoeroes, succesverhalen van anderen en het slogan ‘met type 1 diabetes kan alles’. Voor alle mensen die keer op keer verteld zijn dat het maar diabetes is, zo vaak dat ze het gingen geloven. Als je je ook wel eens schuldig voelt dat je baalt van diabetes, dan wil ik je graag iets vertellen.

Want weet je, diabetes is ook ontzettend klote. Meer dan dat zelfs. Het kwam volledig ongevraagd in je leven, gooide daar alles overhoop en gaf je een nieuw normaal, ver voordat een nieuw normaal hip werd. Het verplichtte je te denken aan dingen waar je helemaal niet mee bezig wilt en hoort te zijn als jong persoon, het maakte je afhankelijk van anderen voor dingen die je het liefst zelf zou willen regelen en alhoewel ze misschien wel het minst erge van diabetes zijn doen naalden verrekte zeer af en toe.

Het doet ook pijn om keer op keer te doen alsof je diabetes niet erg vindt om te zorgen dat mensen je niet zielig vinden. Nonchalant om te gaan met de derde hypo die dag op je werk omdat je niet anders wil zijn, terwijl je vanbinnen keihard moet vechten om op je benen te blijven staan. Te vertellen dat het goed met je gaat en een lach op te zetten na een paar zware dagen, terwijl het huilen je nader staat dan het lachen. Niet te durven bolussen als je nieuwe mensen leert kennen om later op de avond te moeten dealen met de consequenties daarvan. Dat doet zeer.

En weet je, daarom mag je echt wel balen van diabetes. Ook als je perfecte bloedglucosewaardes hebt, gelukkig bent en een leuk leven hebt. Ook dan mag je diabetes ontzettend klote vinden. Je mag verdrietig, boos of bang zijn. Het is niet niks. Het is keihard werken zonder pauze. Voel je alstjeblieft niet schuldig. Jouw emoties mogen er zijn, jouw problemen mogen er zijn- hoe klein dan ook- en je mag het een grote verschrikking vinden. Diabetes is gewoon klote en meer dan dat ook niet. Baal, huil, vloek, gooi het eruit. Laat het er zijn. Het mag.

Mocht je nou heel erg balen van diabetes, zoveel dat het je er echt last van hebt, zoek dan hulp! Praat erover met je dvk, internist of huisarts, dan kunnen zij met jou kijken wat jou zou kunnen helpen! Lees onze serie over diabetes&psyche voor meer informatie.