Naar de inhoud springen

Speeddaten met zorgverleners

Hoe is jouw band met je internist en diabetesverpleegkundige? Misschien voelen ze vertrouwd, ben je op je gemak bij ze, en kun je met alles bij ze terecht. Of misschien is het voor jou anders en voel je je niet helemaal begrepen, of helemáál niet. Misschien heb je het gevoel dat je niet op de juiste plek bent en overweeg je een switch naar een nieuw behandelteam. Maar hoe pak je zoiets aan?

Waar je behoefte aan hebt qua diabeteszorg is ontzettend persoonlijk. En alsof dat nog niet ingewikkeld genoeg is, verandert jouw zorgbehoefte hoogstwaarschijnlijk ook nog eens door de tijd heen: je diabetes, en de plek die je diabetes heeft in je leven, kan erg veranderlijk zijn. Je wordt ouder en ontwikkelt jezelf als persoon. Je diabetes ontwikkelt zich met je mee. Wellicht krijg je met de tijd een andere visie op zorgverlening, of verandert er iets aan de band met je verpleegkundige of internist.

Vaak ontdek je na verloop van tijd pas of je zorgverlener en jij een goede match zijn. Als blijkt dat dat niet het geval is, hoe vind je dan een team dat wel bij je past? Durf je de stap te zetten om te kijken of het gras elders groener is? Binnen het huidige zorgsysteem kan het lastig zijn om te verkennen waar je dan wél op je plek bent. Bij een doorverwijzing naar een nieuw ziekenhuis word je in de meeste gevallen aan een random internist en dvk gekoppeld, tenzij je van tevoren al een voorkeur uitspreekt. Misschien kom je er na de overstap wel achter dat ook het nieuwe team niet bij je past. En wat doe je dan? De zoektocht naar de best passende zorg kan ontzettend veel tijd en energie kosten, en veel van je vragen. Geheel begrijpelijk dus, als je geen zin hebt in al dat gedoe en blijft zitten waar je zit: je weet immers wat je hebt, niet wat je krijgt.

Als ik het voor het zeggen had, zou ik de mogelijkheid willen creëren om laagdrempelig kennis te maken met een scala aan internisten en verpleegkundigen. Ik zou willen pleiten voor een speeddatesysteem om zorgverleners te ontmoeten. Gewoon, zonder verplichtingen, een kopje koffie met ze drinken. Vragen stellen over dingen die jij belangrijk vindt, serieuze zaken bespreken, of juist kletsen over koetjes en kalfjes: het onderwerp van gesprek is aan jou. Net zoals bij romantisch daten kan zo’n eerste ontmoeting met een zorgverlener best veel duidelijk maken: je kunt aanvoelen of jullie op één lijn zitten. Na de koffie kun je beslissen: ga je wel of geen behandelrelatie aan? Toegeven: dit format is vooral geschikt als je zo iemand bent die binnen een mum van tijd weet of iemand bij je past. Idealiter zou je misschien wat langer bedenktijd willen, en de mogelijkheid krijgen een tweede koffietje te doen op een ‘vervolgdate’. Maar de mogelijkheid tot speeddaten zou in elk geval al ontzettend veel schelen met de huidige situatie waarin je vrijwel compleet in het duister tast.

Diabetes heb je voor de rest van je leven, en diabeteszorg ook! Er is maar één iemand die kan bepalen of een zorgverlener bij je past, en dat ben jijzelf. Zolang er geen speeddateformat met zorgverleners bestaat, zijn er gelukkig andere wegen. Kijk bijvoorbeeld eens rond op Zorgkaart Nederland of vraag rond bij andere mensen met diabetes, bijvoorbeeld in facebookgroepen. En onthoud: je hebt zelf de regie over jouw diabeteszorg. Als je het gevoel hebt dat je team en jij niet bij elkaar passen, zoek dan gerust verder naar jouw ‘perfect match’!

Lees voor meer praktische tips ook zeker deze blog over het wisselen van zorgverlener of ziekenhuis.