Naar de inhoud springen

Suikervrije Lariekoek

De supermarkt afstruinen naar light- of zeroproducten: als mens met diabetes heb je het vast al eens gedaan. Lekker makkelijk, want voor dingen zonder koolhydraten hoef je (in principe) ook geen insuline toe te dienen! Echter staat ‘zero’ over het algemeen ook gelijk aan ‘zero calories’, waardoor de dieet-industrie dit label maar wat graag op producten plakt. In sommige gevallen betekent dat: pure misleiding. Bij deze een rijtje met de meest onzinnige en grappige ‘suikervrije’ producten!

  1. Wijn

Met stip op 1 staat de PURE Winery. De slogan van deze wijnshop is ‘hello wine, goodbye sugar’. Gat in de markt? Misschien. Totdat je bedenkt dat er in reguliere wijn ook helemaal niet zoveel suiker zit… Een glas rode wijn bevat ongeveer 3 gram koolhydraten en een glas droge witte wijn zelfs maar één gram! Oké: zoete witte wijn bevat ietsje meer (ca. 6 gram), maar of dat nou écht genoeg is om te vervangen door een zogenaamd ‘unieke suikervrije wijn’…

Wil je weten hoeveel koolhydraten andere alcoholische drankjes bevatten? Check dan ons koolhydraten & alcohol-overzicht!

2. Pindakaas

Voor de prachtige prijs van 4 euro en 89 cent heb je deze pot pindakaas light in je bezit. Zeventien gram koolhydraten per 100 gram, en de normale variant (van €2,99) bevat… 11 gram koolhydraten per 100 gram! Tja, wat moet ik hier nog meer over zeggen. Helaas pindakaas: dat etiket ‘zonder toegevoegde suiker’ slaat dus gewoon nergens op. Als je een gezondere keuze wilt maken, kies er dan gewoon eentje die 100% van pinda’s gemaakt is.

3. AA-drink

Oké, deze is niet per se misleidend, maar wel gewoon grappig. Zou er iemand met diabetes zijn die dit nog voor z’n plezier gaat drinken?! Dit product kan overigens wel problemen opleveren als je niet doorhebt dat je deze versie drinkt terwijl je een hypo hebt. Opletten geblazen, dus!

4. Mayonaise/fritessaus

Fritessaus zero… Is dat dan wel de moeite waard? Wellicht als je minder vet wilt eten. Toegeven: er zit inderdaad geen suiker in deze saus. Maar tenzij je liters fritessaus op je patatje gooit, zal het echt wel meevallen met het aantal carbs in je mayo. En als je dan toch al dat patatje eet, is die mayonaise op koolhydratengebied waarschijnlijk nog wel het minste waar je je druk om hoeft te maken 😉

‘Er zit geen eens suiker in’, aldus Kim Feenstra (Jean Baton heeft er ook zo eentje).

5. Appelmoes

Ja, je leest het goed: appelmoes. In normale appelmoes van HAK zit 13,5 gram koolhydraten per 100 gram. Op deze appelmoes pronkt in koeienletters het etiket ‘0%’. 0% wat, vraag je je af? Nou, 0% suikers en zoetstoffen toegevoegd. Dat klinkt misschien veelbelovend, maar helaas… Ook deze versie bevat nog steeds 10 gram koolhydraten per 100 gram. Scam alert!

6. Chips

Huh? Hebben ze een koolhydraatloze aardappel kunnen kweken? Jammer genoeg hebben we toch echt nog steeds insuline nodig voor deze snack. Deze light chips bevat namelijk gewoon 64 gram carbs per 100 gram. En de normale dan? Die bevat slechts 53 koolhydraten per 100 gram… Het label ‘light’ gaat in dit geval dus helemaal niet over het aantal koolhydraten, maar enkel om de hoeveelheid vet.

7. Yoghurtdressing

Een verschil van maar liefst 3,4 gram koolhydraten per 100ml met de ‘magere’ variant, nou nou… Deze zero% dressing krijgt het voor elkaar. Ook weer zo’n gevalletje: hoeveel dressing gooi je op je salade?! Deze is nog een stukje erger, omdat je voor ongeveer dezelfde prijs dubbel zoveel magere yoghurtdressing kunt kopen! Tel uit je winst.

8. Ice Tea Green

Als afsluiter een product waarvan de normale versie juist onzin is: deze Ice Tea Green (zogezegd ‘low in sugar’). De normale variant bevat namelijk 2,3 gram koolhydraten per 100 gram, en de zero-variant? Juist, helemaal niks. Hallo, Lipton! Kunnen jullie deze Ice Tea niet gewoon standaard zero maken? Wel zo makkelijk! Neem anders een voorbeeld aan Sprite (standaard zero, kan gewoon tegenwoordig!).

Tot slot:

Persoonlijk ben ik van mening dat je met diabetes alles moet kunnen eten wat je wilt, en dat je vooral gebruik moet kunnen maken van het feit dat insuline bestaat. Desondanks kunnen producten met geen/minder koolhydraten je natuurlijk wel een berg rekenwerk schelen.

Mijn persoonlijke conclusie na het schrijven van deze blog is dat de voedselindustrie best eens wat duidelijker mag zijn met dit soort labels. Wellicht worden ze in de toekomst nog wel verplicht om te specificeren of een product nou daadwerkelijk 0% vet, 0% toegevoegde suiker óf 0% koolhydraten bevat. In de tussentijd hoop ik dat deze blog ervoor zorgt dat je eerst even het etiket leest voordat je aanneemt dat een product koolhydraatloos is!