Naar de inhoud springen

FAQ

Op forums, Facebook en Twitter zien wij regelmatig dezelfde vragen voorbij komen van jonge mensen met type 1 diabetes. Daarom willen wij een aantal veel gestelde vragen kort in dit item te behandelen. Zo weet je snel waar je aan toe bent of waar je verder kan zoeken: Frequently Asked (Diabetes) Questions.

Wat is het voordeel van een insulinepomp?

Bekijk hiervoor het artikel ‘De voor- en nadelen van de insulinepomp op een rijtje‘. Hier vind je ook meer informatie over vergoedingen en welke verschillende insulinepompen er zijn.


Hoe kan ik een sensor/CGM vergoed krijgen?

Of je in aanmerking komt voor een sensor bepaalt je diabetesverpleegkundige en/of internist, je kan dit niet zelf aanvragen bij de zorgverzekeraar. Je behandelaar moet hem namelijk ook aanvragen bij de zorgverzekeraar en je moet hier de juiste indicatie voor hebben. Niet iedereen komt in aanmerking voor vergoeding van een CGM.


Kan ik (bloed)donor worden?

Het is niet mogelijk om bloed te doneren als je type 1 diabetes hebt, maar wel mogelijk om je organen te doneren. Of je organen geschikt zijn voor transplantatie wordt besloten door de artsen en transplantatiecoördinator aan de hand van alle onderzoeken en anamnese, hierbij is het bij mensen met type 1 diabetes belangrijk hoe lang je al diabetes hebt en of je complicaties hebt. Natuurlijk hebben de nabestaanden het laatste woord. Tijdens deze procedure kan er ook worden aangegeven of de organen voor onderzoek gedoneerd mogen worden. Dit is niet hetzelfde als je lichaam doneren aan de wetenschap, dit gaat namelijk over je hele lichaam dat wordt meegenomen kort nadat je overleden bent.


Ben ik bij een sollicitatie verplicht om te vertellen dat ik type 1 diabetes heb?

Ja en nee. Een bedrijf mag wettelijk niet vragen naar je medische voorgeschiedenis. Heeft diabetes echter wel invloed op je functioneren als werknemer, ben je verplicht dit te melden. Die inschatting zal je zelf moeten maken. Het kan discriminatie zijn als je wordt afgewezen op het feit dat je diabetes hebt. Hier kan je bijvoorbeeld DVN bij inschakelen.


Kan ik alle beroepen uitoefenen die ik wil?

Nee. Voor sommige beroepen geldt een medische keuring, vooral bij uniform beroepen. Omdat de behandeling van type 1 diabetes de laatste jaren sterk is verbeterd, kom je wel voor meer beroepen in aanmerking. Wil je het leger in of werken als piloot, dan is type 1 diabetes een absolute no go. Wil je bij de politie, brandweer of bijvoorbeeld op een cruiseschip werken zal je een medische keuring moeten doorstaan. Deze is verplicht nadat je je officiële aanbod hebt gehad en op basis hiervan kan je alsnog afgewezen worden. De wetten hiervoor zijn onlangs veranderd, dus je zal ze zelf op moeten zoeken waar je aan moet voldoen om te weten of je in de recht staat. Dit kan je opzoeken op http://www.overheid.nl/


Hoe lang kan kan mijn insuline buiten de koelkast blijven?

Tot 25 graden kan insuline ruim een maand buiten de koelkast blijven. Als je insuline troebel is of korrelig wordt kan je het niet meer te gebruiken, omdat de werking dan onvoorspelbaar geworden is.


Waar kan ik mijn nieuwe HbA1c omrekenen in de oude maat?

Je kan de omrekentabel opslaan op je computer of uitprinten, deze is hier te downloaden. Er is ook een app beschikbaar ‘HBA1C Calc‘ voor Android en ‘Novo Nordisk HbA1c conversion calculator‘ voor iPhone gebruikers.


Hoe leg ik aan anderen simpel uit wat type 1 diabetes is?

Voorbeeld: ‘Bij type 1 diabetes valt het eigen afweersysteem de cellen aan in de alvleesklier die insuline maken. Hierdoor maak je geen insuline meer aan en zal je dit zelf moeten toedienen door een spuit of een pomp. Insuline zorgt ervoor dat de glucose in het bloed wordt omgezet in energie. De hoeveelheid insuline die ik nodig heb is afhankelijk van wat ik eet en drink, het soort koolhydraten, beweging, stress, hormonen, het weer, ziekte. Ik kan alles doen, maar moet met alles wat ik doe en eet rekening houden met mijn diabetes.’
Wat is het verschil tussen type 1 en type 2 diabetes?

Type 1 diabetes is een fout van het afweersysteem, waardoor er geen insuline meer wordt aangemaakt. Bij type 2 diabetes reageert het lichaam niet meer goed op de insuline of wordt er te weinig aangemaakt. Dit kan komen door erfelijke factoren, maar in veel gevallen door overgewicht en slechte leefstijl. Type 2 diabetes is goed te behandelen met pillen die de insuline stimuleren, afvallen en het veranderen van de leefstijl. Zij hebben over het algemeen genomen niet zo veel schommelingen in de bloedsuiker als type 1 diabeten. Het kan zijn dat type 2 diabeten bij onvoldoende resultaat ook moeten spuiten, maar dat betekent niet dat men ineens type 1 diabetes heeft.


Waar vind ik andere jonge type 1 diabeten om mee te praten?

Bij activiteiten vind je een overzicht van organisaties die avonden/weekenden/dagen organiseren voor jongvolwassenen met type 1 diabetes. Er bestaat ook een besloten Facebookgroep met ruim 250 jongeren (18+) waar gediscussieerd wordt over verschillende onderwerpen en de leuke en minder leuke dingen van type 1 diabetes gedeeld worden.

Kan ik geld doneren aan Stichting ééndiabetes?

[link naar artikel om ‘vriend te worden van de stichting’]

Hebben jullie nog oproepen voor jongvolwassenen met type 1?