Toen Laurens in februari 2021 op vijfjarige leeftijd de diagnose type 1 diabetes kreeg, ging zijn vader Pieter direct op zoek naar de best passende manier om hiermee om te gaan. In 2022 was Laurens de eerste in Nederland die startte met CamAPS in combinatie met de Dana-i insulinepomp. Inmiddels maken Laurens en zijn ouders ruim een halfjaar gebruik van deze combi. Voor deze blog spraken we Pieter over zijn ervaringen. Wat zijn de plus- en minpunten van het systeem, en zou hij het aanraden aan jongvolwassenen?
Lees verder “CamAPS & de Dana-i | Interview met de vader van een kind met T1D”
Jan (1930) kreeg in 1938 – vlak voor de Tweede Wereldoorlog – de diagnose type één diabetes. Hij heeft meer dan 83 jaar met diabetes geleefd en zou dus zomaar eens het langst diabetes kunnen hebben van heel Nederland! Speciaal voor de Stichting spraken we Jan. Over zijn diagnose, zijn werk als schoenmaker, gesmokkelde insuline, jong zijn met diabetes en… jonge jenever!
Lees verder “Jan heeft al meer dan 83 jaar type één diabetes en wil jou wat vertellen!”
Een diabetessamenvatting van het afgelopen jaar,
Staat zoals altijd rond Sinterklaas weer voor je klaar.
Terwijl jij geniet van chocoladeletters en pepernoten,
Heeft de diabetespiet de hoogte en dieptepunten weer in een rijmpje gegoten.
Lees verder “Het Stichting eendiabetes Sinterklaasgedicht van 2022!”
Ik kan behoorlijk balen van diabetes. Dan loop ik stampvoetend door het huis omdat mijn BG niet wil dalen. Of ik huil onder de douche omdat ik geen pleisteruitslag en lelijke naaldengaatjes meer op mijn lichaam wil. De laatste tijd heb ik ook momenten van hopeloosheid omdat ik me plotseling besef dat bij alle toekomstplannen die ik nu maak, diabetes ook aanwezig zal zijn. Voor altijd is dan opeens wel heel erg lang.
Lees verder “Emoties zijn gezond?”
Vandaag is mijn derde diabetesverjaardag. Ik moet zeggen dat ik er deze keer een stuk minder bij stil heb gestaan dan de afgelopen twee jubilea. Ondanks dat ik niet geloof dat er zoiets bestaat als ‘accepteren dat je diabetes hebt’, voelt het toch alsof ik het inmiddels meer een plekje heb kunnen geven. Vorig jaar bestonden de eerste weken van oktober namelijk uit een heleboel flashbacks naar de periode rondom mijn diagnose; dit jaar heb ik die veel minder gehad.
Lees verder
De supermarkt afstruinen naar light- of zeroproducten: als mens met diabetes heb je het vast al eens gedaan. Lekker makkelijk, want voor dingen zonder koolhydraten hoef je (in principe) ook geen insuline toe te dienen! Echter staat ‘zero’ over het algemeen ook gelijk aan ‘zero calories’, waardoor de dieet-industrie dit label maar wat graag op producten plakt. In sommige gevallen betekent dat: pure misleiding. Bij deze een rijtje met de meest onzinnige en grappige ‘suikervrije’ producten!
Lees verder
Zo’n 70.000 mensen met diabetes dreigen hun huidige insuline kwijt te raken of moeten straks meer dan 250 euro per jaar bijbetalen voor hun insuline, aldus het AD. Er werd een petitie gestart en grootschalig gepromoot in de media: je gezondheid zou onder druk komen te staan en je zou er erg ziek van kunnen worden, zeggen ze. Het gevolg: een hoop heisa en paniek in diabetesland. Begrijpelijk, al die ophef. De communicatie rondom bezuinigingen is weer eens ruk, en als je niet begrijpt hoe het vergoedingssysteem (of preferentiebeleid) werkt, klinkt het ook allemaal heel eng. Vandaar: feiten en fabels over de mogelijke gevolgen van de modernisering van het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) op de vergoeding van jouw insuline!
Verder lezen
Hoe is jouw band met je internist en diabetesverpleegkundige? Misschien voelen ze vertrouwd, ben je op je gemak bij ze, en kun je met alles bij ze terecht. Of misschien is het voor jou anders en voel je je niet helemaal begrepen, of helemáál niet. Misschien heb je het gevoel dat je niet op de juiste plek bent en overweeg je een switch naar een nieuw behandelteam. Maar hoe pak je zoiets aan?
Lees verder