Naar de inhoud springen

Feiten en fabels: Bijbetalen voor je insuline?!

Zo’n 70.000 mensen met diabetes dreigen hun huidige insuline kwijt te raken of moeten straks meer dan 250 euro per jaar bijbetalen voor hun insuline, aldus het AD. Er werd een petitie gestart en grootschalig gepromoot in de media: je gezondheid zou onder druk komen te staan en je zou er erg ziek van kunnen worden, zeggen ze. Het gevolg: een hoop heisa en paniek in diabetesland. Begrijpelijk, al die ophef. De communicatie rondom bezuinigingen is weer eens ruk, en als je niet begrijpt hoe het vergoedingssysteem (of preferentiebeleid) werkt, klinkt het ook allemaal heel eng. Vandaar: feiten en fabels over de mogelijke gevolgen van de modernisering van het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) op de vergoeding van jouw insuline!

Verder lezen

Speeddaten met zorgverleners

Hoe is jouw band met je internist en diabetesverpleegkundige? Misschien voelen ze vertrouwd, ben je op je gemak bij ze, en kun je met alles bij ze terecht. Of misschien is het voor jou anders en voel je je niet helemaal begrepen, of helemáál niet. Misschien heb je het gevoel dat je niet op de juiste plek bent en overweeg je een switch naar een nieuw behandelteam. Maar hoe pak je zoiets aan?

Lees verder

Waarom diabetes klote is en het niet erg is om dat te vinden

Dit blog is voor iedereen die diabetes klote vindt, maar dat niet hardop durft te zeggen. Voor iedereen die het zwijgen is opgelegd door positiviteitsgoeroes, succesverhalen van anderen en het slogan ‘met type 1 diabetes kan alles’. Voor alle mensen die keer op keer verteld zijn dat het maar diabetes is, zo vaak dat ze het gingen geloven. Als je je ook wel eens schuldig voelt dat je baalt van diabetes, dan wil ik je graag iets vertellen.

Lees verder

Coassistent Marloes

Ze stelde zich voor. Marloes, coassistent. Dat betekende dat ze aan het leren was om dokter te worden. Of ze even met me mocht praten om te leren hoe het is om ziek te zijn. Omdat ze de eerste persoon was die zich netjes voorstelde én vroeg of ze mocht doen wat ze kwam doen knikte ik ja. Ik werd een beetje moe van al die zorgverleners en keek ze het liefst niet aan als ze weer iets van me moesten, maar met Marloes was dat anders. Ze was jonger. Vriendelijker. Toegankelijker. Dus mocht ze bij me zitten en meekijken naar House MD. 

Lees verder

Lekkere smaken druivensuiker en waar ze te vinden

Kun je de woorden citroen, multivitamine en classic nooit meer horen zonder een nare smaak in je mond te krijgen? Je bent niet de enige! Maar wist je dat er online nog veel meer varianten van druivensuiker (Dextro) bestaan? Wij zetten winkels waar je andere smaken Dextro kunt krijgen op een rijtje!

Lees verder

Diabetesbureaucratie

Diabetes promoveert me met enige regelmaat van lijdend voorwerp naar secretaresse. En dat is niet zo mijn ding. Zo niet mijn ding dat ik soms een lading boosheid uitstort over een mevrouw van een telefooncentrale die ook weinig aan de diabetesbureaucratie kan veranderen. En dat is ook niet zo mijn ding, boos zijn op mensen die er ook weinig aan kunnen doen.

Lees verder “Diabetesbureaucratie”

Shaken in de supermarkt

De supermarkthypo. Wie kent hem niet? Een hypo tijdens het boodschappen doen is een heel apart soort hypo. Hij is van een heel ander kaliber dan de rest.

Lees verder